top of page

Trogir i Okrug Gornji 21.06.2019.

Updated: Jul 16, 2019

Nakon podjeta Vrela Une i puta preko Knina došli smo do prvog odredišta.

To je Okrug Gornji na otoku Čiovo kod Trogira. Kako smo cijeli dan bili na putu i obilazili šta smo stigli usput samo smo čekali da se raspakiramo, odemo pod tuš i nakolpamo :)

Spavali smo svi četvero k'o topovi hehe. No put se definitivno isplatio jer kada smo se probudili ovo je bio jutarnji pogled.



Prava fantazija. Smještaj nam je bio prva liga. Dvije odvojene spavaće sobe, kuhinja, kupaona i veeeeelika terasa na kojoj se gušta i naš malac može bezbrižno paradirati :)

Kafica, čaj, doručak i spremni smo se zaputiti na plažu. Kako je cijeli otok tako da se ide okomito gore/dole, za čas smo se spustili do plaže koja je fantastična. Ima hlada od borova, ima velika uvala sa kamenjima, imate stijene... Pa ti biraj :)

Mi smo se uvalili u hladovinu jer ipak nam klinjo ima 11 mjeseci tek. Njemu je bilo super! More je hladnjikavo, malo se tresao u vodi dok se nije navikao hehe.



Nakon zabave sa njime bilo mu je već vrijeme spavanja... A kud bolje nego uz more.. On je u svojim kolicima zaćorio samo tako.. Djeca su skakala oko njega, ljudi pričali, valovi.. Samo ga je više uljuljkalo. I tako dok je on ćorio mi smo si našli zanimacije. Netko u hladu uz pivicu, netko prženje na suncu :D



Uglavnom baš je super mjesto. Mi smo bili praktički na samom kraju tog otoka, takoreći privatna uvalica gdje ne zalazi puno ljudi, a i nije jednostavno naći jer se ide dijelom preko makadama do nje. Usput se može bilo gdje baciti u more, ali eto.. Za tu uvalicu su nam rekli domaćini da se možemo smjestiti sa bebom lako..




Stvarno prekrasno zar ne?

Popodne smo se zaputili doma na kasni ručak i imali u planu još otići malo do Trogira.

E put nazad gore je bio zanimljiv.. Kako smo se spustili do plaže za čas tako smo maaaalo duže išli prema gore :D

To je definitivno bio jedan dobar trening..



Tako da smo bacili tuš i nabrzaka pojeli da bi se zaputili za Trogir.

Opet moram staviti slikicu pogleda... Jer ručak opet uz ovo je nešto što najviše opušta, a kako smo na samom kraju otoka iz apartmana se ne čuje apsolutno ništa, nema prometa, nema ljudi/gužve... Samo cvrčci, ptičice i šum valova..


I tako smo malo odmorili i krenuli navecer u Trogir. Fora mali gradić već prepun turista, a tek je kraj 6. mjeseca. Ima dosta povijesnih građevina koje smo odlučili posjetiti kao na primjer Kula sv. Marka.

Okruglu kulu prilagođenu obrani od topovskih hitaca gradi Mletačka Republika tijekom 15. stoljeća, u doba turskih nasrtaja. Kula je izložena prema kopnu, a izvorno je bila spojena gradskim zidinama s tvrđavom Kamerlengo.

Između Kule sv. Marka i Kamelenga je jedan fantastičan stadion! Tu svi vole dolaziti igrati jer je napravljen uz samo more. Osjećaj igranja utakmica mora biti nešto posebno.


Nastavljamo dalje i obilazimo tvrđavu Kamelengo koja se nalazi sa druge strane stadiona.


Tvrđava ili kaštel Kamerlengo nalazi se na jugozapadnom rubu grada Trogira, u uglu zidina.

Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja XIV. stoljeća, a zidine dobivaju današnje oblik nakon dolaska mletačke vlasti. Za gradnju je bio konzultiran državni inženjer Lorenzo Picino, a izvedba je povjerena protomagistru Marinu Radoju. Tvrđava je građena od 1420. do 1437. godine, a služila je za smještaj mletačke vojne posade.

Nastavili smo u jezgru Grada, Stvarno super starinski gradić. Male uske uličice, u nekima su i restorani. Cijene jesu malo nabrijane, ali ako hoćete jesti vani u Dalmaciji to ćete i platiti :D



Prošli smo tako i pored palače Ćipiko. Još jedna srednjevjekovna građevina.


Sama palača je sklop od više zgrada, vremenom spojenih u jedinstvenu cjelinu. Najstariji zidovi datiraju iz ranog srednjeg vijeka, a najveći je dio sklopa nastao u XIII. stoljeću.

Najradikalnije promjene palača doživljava u XV. stoljeću, u doba humanista, ratnika i pisca Koriolana Ćipika, koji je za njezinu obnovu angažirao tada najistaknutije umjetnike Nikolu Firentinca, Andriju Alešija i Ivana Duknovića.


Nasuprot palače nalazi se trogirska katedrala.

Trogirska katedrala sv. Lovre je jedan od najznamenitijih trogirskih spomenika i UNESCOva zaštićena svjetska baština. Na ovoj su građevini uočljivi stilovi od romanike do baroka, a u njoj su i vrijedna umjetnička djela.

Gradnja katedrale počela je 1213. godine na temeljima ranokršćanske katedrale koju su uništili Saraceni 1123. god. Poput prethodne i ova je posvećena Svetom Lovri, no poznata je i kao katedrala sv. Ivana (zaštitnik grada, preminuo 1111.), biskupa koji je bio poznat po svom besprijekornom životu i otporu mađarskom kralju Kolomanu koji je okupirao Dalmaciju i cijelu Hrvatsku.


Tu je naravno i nezaobilazna Torcida.


Obišli smo sve, i još malo prošetali prekrasnom šetnicom uz more. Razgledavali turističke brodove, luksuzne jahte i cruizere. Vrijeme nam je bilo fantastično i baš smo uživali.

Imaju baš lijepu šetnicu.


Vratili smo se u apartman i još malo uživali u super pogledu na mjesto i pučinu...

Danas nam je bio u potpunosti iskorišten dan. Još ćemo tu biti nekoliko dana i imamo u planu posjetiti Solin, Split, Kaštele...

Evo ovaj post završavamo sa tim prekrasnim pogledom. Pratite dalje :)


22 views6 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page