Vrelo rijeke Une 20.06.2019.

Updated: Jul 16, 2019

I tako kreće naša nova avantura. Nadolazili su neradni dani i nekako smo isplanirali i uvezali sve to u jedan dobar G.O. :)

Naime 20.06.2019. je Tjelovo, 22.06.2019. Dan antifašističke borbe i 25.06.2019. Dan državnosti što je bilo idealno za povezati :)

Napravili smo plan puta 10-ak dana prije i to je izgledalo u grubo ovako:

Karlovac - Trogir - Mostar - Sarajevo - Banjaluka - Karlovac

Jedan lijepi krug po dvije susjedne države sa obiljem toga za vidjeti. Kako smo putovali tako smo usput obilazili znamenitosti i druga mjesta šta ćemo sve ovdje opisati.No ovaj post je o UNI.

Dan prije smo se spaketirali i ujutro oko 9 sati krenuli na put prema Trogiru gdje smo nekoliko dana. Stara cesta naravno, muzika i laganini vožnja..


Vrelo UNE nije tako lako naći. Vozite se uz samu granicu sa BiH prema mjestu SRB tako da su nas i zaustavili pogranični policajci jednom valjda radi kontrole migranata.. Malo smo počaskali i nastavili dalje,

Parkiramo odmah pored ceste gdje je predviđen parking, tamo nas dočekuje rendžer Dušan. Ulaznice su 20 kn po osobi što je sasvim ok za ono što ćemo tek doživjeti.

Stavljamo malca u klokanicu, uzimamo vode i krećemo prema vrelu.


Vrelo Une je na 396 metara nadmorske visine. Izvire ispod padina planina Plješevice i Stražbenice. Na izvoru Una čini bajkovito plavozeleno jezero okruženo šumom i visokim strmim liticama. Uz to kada se doda vrućina onda je to prava zabava :D


Kako nam Ares sada ima godinu dana mogu vam reći da nije niti malo lagan više :D

Ima dosta za penjanje, a pri samom kraju je i sjenica napravljena gdje se može napraviti dobar piknik sa savršenim pogledom.


No penjanje na gotovo 400 metara nadmorske visine je itekako isplativ! Taj pogled, to plavetnilo, svježina u ovim vrućim danima je jednostavno neopisivo! Kao da nije sa ove planete!

Vrelo Une je najdublji krški izvor u Hrvatskoj i među prvih pet najdubljih u svijetu. Dosad je istražen do dubine od 248 metra, ali dno nije dosegnuto. Temperatura vode je konstantna i iznosi 7 – 8 °C. Izvor ima oblik okruglog, mirnog, modrozelenog jezera.

Vrelo je nastalo na mjestu dodira verfenskih obojenih škriljavaca s početka trijasa i mlađih jurskih vapnenaca. Na stijenkama vrela istaložene su male sedrene naslage.

Uostalom evo malo slikica pa sami pogledajte.


Zaista nestvarno zar ne?

Područje vrela obraslo je zajednicom Cinclidotus-Platyhypnidium-Rivulogammarus. Cijelo vrelo prekrivaju brojne alge. U vrelu žive brojne ličinke tulara (Trichoptera) vodencvjetova (Ephemeridae) i puževa te vodeni kornjaš. Duboko u vrelu otkriveni su čvoraši i riba peš.

No nas put vodi dalje pa smo smo se uputili nazad.

Na dijelovima kada ste jako blizu brzacima osjeti se nevjerojatna hladnoća koja tako jako paše :)


Evo jedna zanimljivost za kraj priče o vrelu Une:

Legenda kaže da su naziv rijeke dali Rimljani. Kad su ju ugledali uzviknuli su “Una, unica!” što znači “Jedna, jedina!”

Tko zna? Možda je i istina :)

U svakom slučaju nastavili smo put prema Trogiru preko Knina, gdje smo ručali.


U Kninu i tvrđavi je cijeli post pa neću sada ulaziti u detalje. Nastavili smo put prema Trogiru, točnije Okrug Gornji gdje smo bili smješteni. Prekrasno proveden dan u prirodi i opuštanje na kraju dana. Pogledajte naš sljedeći post :)


Zapratite:


Instagram

Facebook

11 views2 comments

Recent Posts

See All